zondag 20 augustus 2017

Reuzenhooiwagens nemen het land over

Dit gaan sommige mensen een heel leuk artikel vinden, zeker met de foto's, die ik voor de gelegenheid iets groter plaats dan normaal.

Toen ik met mijn tentje in Leerdam stond had ik er al twee gezien, maar in Gorinchem mocht ik er veel meer ontmoeten. Ik heb het hier over de reuzenhooiwagen, een nieuw beestje in Nederland.


Om te beginnen, hooiwagens zijn geen spinnen, enkel spinachtigen. Dus als je bang bent voor spinnen, dan is er met dit beestje niets aan de hand, want geen echte spin, dus niet echt bang.

Iedere Nederlander heeft wel eens een normale hooiwagen gezien, meestal in huis, maar zoals gezegd, er is een nieuw beestje in het land. De eerste melding van reuzenhooiwagens komt uit Nijmegen in 2004. Erg recent dus nog. Het beestje weet zich echter heel snel te verspreiden. Inmiddels zijn er meldingen uit grote delen van het land en zelfs uit Duitsland, België en Zwitserland.

Het heeft er alles van weg dat dit beestje met schepen meelift om zich zo snel te verspreiden. Vandaar dat je ze nu nog vooral ziet langs rivieren, maar wees gerust, dit beestje gaat het hele land veroveren.

Eerst maar even waarom dit beestje de reuzenhooiwagen heet. Dat heeft uiteraard met het formaat te maken. Van pooteinde tot pooteinde kan deze jongen (of dame) maar liefst 18 centimeter worden. Beduidend groter dan de normale hooiwagen die we hier gewend zijn. Dankzij de vaak duidelijk zichtbare zwarte poten is dit beestje ook niet snel te missen op een lichte effen ondergrond.

Het mooiste is nog wel dat dit beestje bijzonder sociaal is. Overdag gaan ze met meerderen bij elkaar zitten. En dat meerderen kan oplopen tot tientallen of zelfs honderden. Er zijn zelfs berichten van duizenden. Wat een feestje!

Zelf is het grootste aantal dat ik tot nu toe tegelijkertijd in mijn buitentent heb gehad is 21, maar aangezien het onmogelijk is om in ieder hoekje en gaatje te kijken zijn het er vast meer geweest. En van die groep zaten er acht daadwerkelijk bij elkaar zoals hieronder te zien is.


En omdat die vier bovenin bij elkaar lastig te onderscheiden zijn, nog van iets dichterbij.


Een meter verderop zaten er overigens ook nog drie bij elkaar te buren.


Deze spinachtigen zijn overigens volkomen ongevaarlijk voor mensen. er gaan hardnekkige geruchten dat hooiwagens giftig zijn maar je alleen niet kunnen bijten. Dat klopt echter niet. Hooiwagens hebben geen gifklieren. In theorie kunnen ze overigens je wel bijten, maar dan voel je hooguit wat gekriebel en dat valt niet op dankzij het gekriebel dat de poten al veroorzaken.

Opvallend genoeg weet nog niemand welk soort dit is. De aanname is dat ze per schip ergens anders vandaan zijn gekomen, maar waar vandaan dan? Eerst werd gedacht aan Spanje of Marokko, maar daar hebben hooiwagens ander DNA blijkt uit onderzoek. Al met al zal men dus door moeten zoeken naar de herkomst van deze beestjes.

Waar ze volkomen ongevaarlijk zijn voor mensen, vormen ze mogelijk wel een bedreiging voor andere dieren en dan met name de normale hooiwagens die hier leven, want die lijken geen kans te maken tegen deze indringers.

Na de reacties op de hazelworm eerder op dit blog, zal iedereen vast blij zijn met dit bericht. Graag gedaan!

Naschrift: Twee dagen na het schrijven van dit bericht (en nog voor de publicatie) telde ik maar liefst ruim dertig van deze mooie beestjes op mijn tent, waaronder onderstaande groepje van acht.


Ook kwam ik dezelfde dag een andere soort hooiwagen tegen, de strekpoot. Deze heeft in 25 jaar het hele land veroverd, dus dan weet je vast hoe de reuzenhooiwagen het gaat doen, die zie je straks met tientallen of honderden in en om je huis.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten