vrijdag 1 september 2017

Dag 117: Chaamse bossen - werkdag

Een dag lang werken voor dit blog.

Het klinkt mogelijk gek voor iemand die met fiets en tent aan het rondtrekken is, maar vandaag was een echte werkdag. Nadat ik wat traag op gang was gekomen klom ik op de fiets voor opnames en het verwerken van deze opnames voor het blog.

Nu ik het toch over het blog en opnames heb, even een oproep voor mijn trouwe volgers. De meeste mensen weten me te bereiken via Facebook voor het blog en YouTube voor de filmpjes. Hoeveel mensen deze te zien krijgen is daarbij in jullie handen. Voor beiden geld namelijk dat als er meer likes en reacties zijn, de berichten en filmpjes door meer mensen gezien worden omdat Facebook en YouTube ze dan ook laat zien aan mensen die ze normaal niet zien. Bij deze dus het verzoek om te (blijven) liken en reageren, zodat meer mensen me weten te vinden en wie weet kan ik dan ook nog een deel van de reis bekostigen met de reclameopbrengsten.

Na een kilometer of tien fietsen ben ik op de eerste opnamelocatie waar ik twee opnames kan maken. Tien kilometer naar een opnamelocatie is hier in de meeste gevallen zo ongeveer het minimum, want mijn tentje staat nu niet bepaald op historisch grondgebied.

Zodra ik klaar ben met de tweede opname, komt er een man op het bankje naast mijn fiets zitten en raken we in gesprek. Het gaat om een man van een jaar of zeventig met dezelfde passie als ik zelf heb, vage historische feitjes. Dankzij deze ontdekking praten we uiteindelijk meer dan een uur, waarbij we over het leven praten en zo ongeveer om de beurt er een historisch weetje ingooien. Al met al een heerlijk gesprek. Mijn planning komt er wel door in de war, maar dat maakt me niet uit.

Deze man heeft vooral veel plekken bezocht die met de tweede wereldoorlog te maken hebben en weet daar kleurrijk over te vertellen. Na ruim een uur nemen we afscheid, waarbij we elkaar danken voor het mooie gesprek en elkaar complimenteren voor de historische kennis. Waar je twee gekken wel niet blij mee kunt krijgen.

Hierna fiets ik weer een paar kilometer naar de volgende plek, om daar te ontdekken dat ik nog een opname op de eerste plek had moeten doen. Binnenkort nog maar een keer langs dus. Oorspronkelijk had ik het idee om bij de Mac het verhaal van de dag te tikken, maar daarvoor heb ik inmiddels teveel vertraging, dus doe ik dat maar terwijl ik op de tweede opnamelocatie ben. Daarna nog snel de derde opname van de dag, waarna ik alsnog richting Mac vertrek om de opnames te verwerken en de accu's vol te laden.

Een kleine tien kilometer later ben ik op mijn bestemming en kan ik aan de slag. Na een paar uur zijn alle filmpjes en foto's verwerkt en geüpload en kan ik eindelijk beginnen met dat wat ik al eerder had willen doen, een uitgebreide research naar boeiende dingen in de omgeving.

Deze keer bekijk ik een wat ruimere omgeving dan normaal, alles ligt hier immers wat verder uit elkaar. Hierdoor kom ik echter wel tot een enorme lijst met onderwerpen waar ik wat mee wil. Zo te zien zal ik hier dus nog wel even zijn. Nu komt dit me ook wel goed uit, want ik wil proberen om dagelijks op mijn YouTube kanaal te blijven posten en daar zijn dus ook veel filmpjes voor nodig.

Het doen van research is overigens zonder twijfel mijn favoriete bezigheid onderweg. Dat is namelijk het moment dat ik veel ontdek en leer en dat geeft altijd een groot gevoel van voldoening. Regelmatig dwaal ik daarbij af om onderwerpen uit te diepen waar ik voor mijn opnames niets mee kan, maar die gewoon leuk zijn om te bestuderen.

Tegen de tijd dat ik klaar ben met mijn research is de Mac ook gesloten en stap ik dus weer op de fiets voor de kleine twintig kilometer naar mijn tent. Al met al leg ik vandaag weer een kilometer of vijftig af. De kilometers tikken flink door hier in de buurt.

Het is al behoorlijk diep in de nacht wanneer ik weer bij mijn tent arriveer, maar dat wil niet zeggen dat ik al klaar ben. Het is namelijk een ongekend heldere nacht en dat geeft me de kans om voor het eerst te proberen een starlapse te maken. Daarvoor moet ik veel foto's van de sterren maken met lange sluitertijden, om die later aan elkaar te plakken om er een filmpje van te maken waar je de sterren op ziet bewegen.



Van deze eerste poging heb ik vooral veel geleerd, want veel van de opnames zijn namelijk mislukt. Vooral dankzij condensvorming op de lens, omdat ik pas laat in de nacht begonnen was en de combinatie van temperatuur en luchtvochtigheid opnames dan onmogelijk maakt. Ook heb ik geleerd over de impact van lichtvervuiling en nog wat andere zaken.

Even een weetje voor de liefhebbers: in de opname zijn blauwe en rode sterren te zien, terwijl wij die, als we zelf kijken, gewoon als wit ervaren. Dat komt doordat onze hersenen ons voor de gek houden en dit licht vertalen naar wit licht. Nog twee of drie keer een heldere nacht en ik denk dat ik dit lastige onderwerp onder de knie heb.

Al met al vandaag vijftien uur voor dit blog aan het werk geweest en volgens mij is het dan niet gek wanneer ik het een werkdag noem. Rest enkel nog de dagafsluiter en daarvoor blijf ik bij de sterren.

1 opmerking:

  1. Ik volg je elke dag, meestal lees ik het hele verhaal/blog, soms scrol ik er door...geen zaken die me boeien :-) maar leer dingen die ik zelf nooit zou bedenken. good luck!

    BeantwoordenVerwijderen