zondag 16 juli 2017

De hazelworm

Al een paar keer ben ik ook hier dit prachtige beest tegengekomen, de hazelworm.


Helaas word de hazelworm vaak doodgetrapt, omdat mensen denken met een slang te maken te hebben, maar de hazelworm is dus geen slang. Een worm is het overigens ook niet.

Een volwassen hazelworm kan 30 tot 45 centimeter groot worden. In dit geval gaat het om een 35 centimeter lang vrouwtje. Dat het een vrouwtje is weet ik dankzij details die niet op de foto zichtbaar zijn. Naar alle waarschijnlijkheid is het een zwanger vrouwtje, want ik heb haar meerdere keren zien zonnebaden, en daar is een reden voor.

De hazelworm is dus geen slang of worm, maar een pootloze hagedis. Een levendbarende pootloze hagedis om precies te zijn. En daarom ook dat vrouwtjes wanneer ze zwanger zijn met enige regelmaat liggen te zonnebaden, want de extra warmte zorgt dat de embryo's zich beter en sneller ontwikkelen.

Vaak zijn ze niet eenvoudig te vinden, want ze weten zich goed te verstoppen in de rotzooi die op de grond ligt. Mocht je er ooit één zien, dan weet je nu dus dat het geen slang is, dus geen enkele reden om te schrikken of het beestje om zeep te helpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten